Навчально-практичний центр з професії «Пекар; тістороб; машиніст тістообробних машин; кондитер»
Навчально-практичний центр з професії: «Пекар; тістороб; машиніст тістообробних машин; кондитер» – це структурний підрозділ ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі»
Директор: Чашка Марія Теодорівна тел.0352521022
Заступник директора: Чорна Ганна Степанівна тел.0984363489
НПЦ створений на базі діючих навчальних майстерень, лабораторій, кабінетів. До складу центру входять: навчально-виробнича дільниця, навчальний кабінет та лабораторія техніко-хімічного контролю.
Навчально-практичний центр Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі створено з метою реалізації завдань щодо вдосконалення практичної підготовки учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів, студентів вищих навчальних закладів, підвищення кваліфікації фахівців підприємств, організацій, установ, впровадження у навчальний процес новітніх виробничих технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів і матеріалів, здійснення шляхом співробітництва і взаємодії постійного зв’язку між підприємствами та іншими професійно-технічними навчальними закладами з метою поширення інноваційних педагогічних та виробничих технологій, інформації щодо новітніх матеріалів, інструментів, обладнання, а також практичної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців х/п та кондитерського виробництва регіону.
Головною метою діяльності НПЦ є:
- Співробітництво з виробничими підприємствами, організаціями, установами, навчальними закладами, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, державними і громадськими організаціями, іншими зацікавленими органами щодо впровадження інноваційних підходів до здійснення системного комплексного, орієнтованого на практику, освітнього процесу в системі професійно-технічної освіти.
- Реалізація завдань щодо впровадження у навчально-виробничий процес сучасних методик професійного навчання із застосуванням новітніх педагогічних та виробничих технологій, техніки, обладнання, інструментів і матеріалів.
- Створення цілісної системи новітніх методик професійного навчання на основі вивчення кращого досвіду та його впровадження в інших навчальних закладах і установах.
- Інформатизація і комп’ютеризація процесу професійного навчання.
- Активізація діяльності в галузі міжнародних навчальних проєктів та програм Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі з метою перетворення освітнього закладу на сучасний, міжнародно визнаний, інноваційний, науково-освітній центр професійної освіти.
- Якісне розширення програм міжнародної співпраці освітнього закладу через стажування здобувачів та працівників на базі новоствореного НПЦ за участі міжнародних експертів, фахівців, професіоналів ресторанної справи.
- Залучення зовнішніх стейкхолдерів: випускників та роботодавців освітнього закладу для організації, проведення майстер-класів, професійних тренінгів, воркшопів з метою поширення інноваційних педагогічних та виробничих технологій, інформації щодо сучасної сировини, обладнання та інвентаря.
- Організація професійного майданчика для стажування та підвищення кваліфікації майстрів в.н. та проведення конкурсів обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів для майстрів в.н.
- Реалізація завдань щодо вдосконалення професійно-практичної та професійно-теоретичної підготовки здобувачів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів, підвищення кваліфікації фахівців ресторанної галузі (далі – слухачі).
- Моніторинг сучасного ринку праці та організація якісної співпраці з роботодавцями галузі.
- Упровадження в освітній процес новітніх виробничих технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів та матеріалів.
Основні функції НПЦ:
- участь у міжнародних проєктах та фахових конкурсах і турнірах;
- організація майстер-класів для слухачів іноземними спеціалістами з метою вивчення зарубіжної кухні;
- налагодження ділових контактів з освітніми закладами, підприємствами, центрами зайнятості на регіональному рівні з метою покращення підготовки та підвищення кваліфікації робітників ресторанної галузі на основі досягнень передових сучасних вітчизняних та зарубіжних технологій;
- сприяння підвищенню якості професійної підготовки слухачів закладу, перепідготовка незайнятого населення, підвищення кваліфікації, стажування робітників підприємств із використанням технологічних і виробничих інновацій;
- забезпечення відповідного рівня стажування майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-теоретичної підготовки з інших освітніх закладів;
- надання консультативної, практичної та методичної допомоги професійно (професійно-технічним) освітнім закладам регіону з питань впровадження в освітній процесс новітніх технологій;
- формування пропозицій щодо вдосконалення робочих навчальних програм із предметів професійно-теоретичної підготовки і виробничого навчання, спрямованих на вивчення та оволодіння здобувачами новітніми матеріалами і технологіями;
- надання тренінгових, маркетингових, інформаційних, виробничих послуг з метою вирішення поточних і програмних завдань, що стоять перед освітнім закладом;
- надання освітнім закладам консультативної, інформаційної та посередницької допомоги з питань використання інноваційних матеріалів і технологій підприємствами;
- розроблення інформаційно-методичного супроводу, спрямованого на підвищення якості професійної підготовки, а саме: підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій, педагогічних програмних засобів, дидактичних матеріалів та інше;
- організація та проведення семінарів-практикумів, конференцій, засідань методичних секцій та інших заходів з питань впровадження новітніх технологій і матеріалів у процес підготовки робітничих кадрів у професійних (професійно-технічних) освітніх закладах;
- здійснення виробничої діяльності на постійній основі.